"Egy csillag táncra perdült, s az alatt születtem én"

Blog

Élet

Érzelem

Szerintem A világ

Mobirise Website Builder
A minden voltál, mára már nem vagy semmi…

A minden voltál, és talán még annál is több, még ha te ezt sosem hitted el. Bántottál, nem egyszer, és még csak észre sem vetted. Selejtnek tituláltál és eldobtál, mint egy használt rongyot, ami már nem kell.

Mobirise Website Builder
A világ két felén…

Május van. Az egyik legszebb hónap az évben. A nappalok már melegek, de még nem a forróság tombol. Minden virágzik, a megújulás időszaka ez. Te lezárod az utolsó dobozt, én kinyitom az elsőt. 

Mobirise Website Builder
Drága kislányom, Kitti!

Ahogy meghallottuk az első szívdobogásod, azonnal elneveztünk, Kitti. Nem tudtuk miért ilyen gyorsan és miért így, talán mert első perctől neveden szerettünk volna szólítani, és éreztem kislány leszel.

Mobirise Website Builder
Egy szerelmes nő vallomása

Szeretem…
Mindig szeretek megérkezni hozzád. Szeretek, mert ahogy belépek a kapun azt érzem, hazaértem. Mert úgy vársz az ajtóban, mint még senki azelőtt, miközben mosolyogsz és bohókás hangon köszöntesz. 

Mobirise Website Builder
El nem küldött levelek…

Az egyik kezével ad, közben a másikkal elvesz. Próbálhatunk harcolni ez ellen, de el kell fogadnunk, ami egy nap veszteség, az holnap győzelem lehet, és a befektetés mindig megtérül.
Hetek óta minden nap itt ülök ebben a kávézóban. Mára már ismerősek az arcok, mert minden reggel velük találkozom. Néha odaköszönünk egymásnak, amit egy megnyugtató mosoly kísér.

Mobirise Website Builder
Én visszavárlak…

Elmentél, vagy ahogy te fogalmazol, csak nem jössz vissza. Úgy érzed, most ott jó neked, most erre van szükséged, most ott van dolgod, és még én sem tudtalak itt tartani.

Mobirise Website Builder
Ezúttal én akartam, hogy vége legyen, de nagyon fájt!

Hetente pár óra boldogság, ennyi volt a miénk. Egy csendes zug, ahova még nem ette be magát a mindennapok gyötrelme. Egyfajta burok, ahol minden jól működött, ahol minden szép volt, ami megvédett mindentől.

Mobirise Website Builder
Gondolsz-e rám…

Most mégis közel érezlek magamhoz. Hetek óta nem jártam erre. Máskor rendszerint befordultam abba az utcába, ami mellett most elsietnék. Látlak, hallom a hangod, amit felém hord a hideg szél. Akárcsak te, a kemény szél is lággyá változik ahogy az arcomhoz ér, szinte meleg. Ahogy te lágyultál meg mellettem.

Mobirise Website Builder
Idővel

Hetek óta ugyanaz a menetrend. Újra és újra lejátszod a fejedben a történteket. Mindig ugyanaz a vége. Hibáztál, de mégsem emiatt hullott szét minden. Nem hisz neked, azt mondja hazug vagy, miközben ő hiteti el a világgal, hogy nem létezel. Mintha az együtt töltött hónapok, minden, amit magadból adtál csak egy bolond ember agyszüleménye lenne.

Mobirise Website Builder
Kellek neked-kellesz nekem, szeretsz-szeretlek, ölelsz-ölellek

Különösen hideg téli éjszaka van, kinézek az ablakon, csak néhány házban pislákolnak a lámpák. Az autók szélvédőjén megjelentek az első fagyok. Csend van, nagyon nagy a csend, szinte hallom a gondolataimat, beszélgetnek velem. Látom magam előtt kirajzolódni az elmúlt hónapok történetét.

Mobirise Website Builder
Ma láttalak…azt hittem,fel vagyok rá készülve

Tudtam, eljön majd ez a nap is egyszer, hiszen csak pár utca választ el minket, de reméltem, hogy nem ilyen hamar, sőt, ha a sors elég kegyes, akkor csak egy következő életben.

Mobirise Website Builder
Most már tényleg vigyázz rám, s én vigyázok rád

Ha valaki kezébe adod szíved, a lelked, hatalmas kockázatot vállalsz, nem tudhatod mit kezd vele.
Bánhat vele nagyon jól, óvhatja és féltheti, de bánhat vele nagyon rosszul is.
Ez olyan, mint amikor az ellenséged kezébe töltött fegyvert adsz, és hátat fordítasz neki. Mégis megtesszük és kitartunk a végsőkig, ha azt érezzük megéri, mert van amikor valami erős kötelékkel kapcsolódsz a másikhoz.

Mobirise Website Builder
Nem a te ajtód előtt állok, mégis hazaértem

Mi mindig ott leszünk egymásnak. De soha többé nem tehetem kockára azt, ami végre az enyém lehet. Ezt te is tudod, én is. Mégsem mondok neked nemet. Amikor felmerül a találkozásunk lehetősége, újra elindul a harc bennem, amit már annyiszor elbuktam. Minden porcikám megtagadja azt a fajta boldogságot, ami talán csak egyszer adatik meg az életben, ezért belemegyek minden egyes játszmába, amit te adsz nekem.

Mobirise Website Builder
Nem leszek a titkod többé…

Hosszú ideje már, hogy a titkod vagyok. A külvilág számára én nem is létezem. Egy bűnöm van. Pont az, amibe beleszerettél, hogy az vagyok, aki.
Hogy nem hasonlítok senkihez, hogy nem vagyok felszínes, hogy nem szippantott be a mai rapid világ, de pont ezért nem illek bele abba az idealizált világba, amit magadról próbálsz megmutatni.

Mobirise Website Builder
Ő döntött úgy, hogy mindezt felrúgja, hogy neki ez nem ér semmit

Anna lerogyott az ágyra, amikor meglátta a bizonyítékát annak, amit mindig is sejtett, amitől mindig is félt.
Mintha a mellkasára ültek volna, olyan nyomást érzett, hasított belé a felismerés, hogy ez most valóban megtörténik.

Mobirise Website Builder
Szeress vagy engedj el

Szeretni valakit… Melegséget, megnyugvást adó érzés, azt mutatja tartozol valakihez.
Amikor a te és én egyszer csak mi leszünk, amikor már minden közös. Amikor egyszerre dobban a szív, amikor elindul egy közös út.
De nekem most a tőr, melyet a szívemben forgatnak.

Mobirise Website Builder
Többé nem engedem el a kezed

Megannyi nélküled eltöltött magányos éjszaka, megannyi kiabálás, átkozódás, ki nem mondott sérelmek után ma újra a karjaidban tartottál. Ma újra úgy öleltél mintha egy percre sem váltunk volna el.
Rá kellett jönnöm, nem megy nélküled, nem úgy süt a nap, nem igazi a mosoly, nincs szivárvány az eső után, csak a tomboló vihar. Így hát kútba dobtam az elveimet és csak átadtam magam annak, ami veled mindig is várt.

A mindenem

A minden voltál, mára már nem vagy semmi…


A minden voltál, és talán még annál is több, még ha te ezt sosem hitted el. Bántottál, nem egyszer, és még csak észre sem vetted. Selejtnek tituláltál és eldobtál, mint egy használt rongyot, ami már nem kell.
De ezzel nem elégedtél meg, mindezt úgy tetted, hogy úgy érezzem már nem is kellhetek senkinek. És még csak annyi sem volt benned, hogy elém állj, hogy vállald, amit tettél. Teljesen kitöröltél az életedből. Még te voltál az, aki hallani sem akart rólam.
Összetörtem, szétnyílt alattam a föld és nem hittem volna, hogy valaha kimászhatok a romjaim alól. Főleg azért, mert nem értettem, mit tettem én, hogy ezt érdemeltem. Mi volt a bűnöm? Igazából semmi.
Telt az idő, szépen lassan újra tudtam mosolyogni, megtanultam elhinni, hogy igenis értékes vagyok és ne az alapján ítéljem meg magam, ahogy te bántál velem. Legalábbis próbáltam, de valahol már nem voltam ugyanaz, mint előtte. Az idő múlásával már szinte egyáltalán nem gondoltam rád, már nem voltál a mindennapjaim része, elengedtetek, tovább léptem. Eljutottam odáig, hogy ha meghallottam a neved, már nem rezzentem össze, már nem volt görcs a gyomromban.
Aztán a legváratlanabb pillanatban újra felbukkantál az életemben.
Kedves, megnyerő voltál. Azonnal egymásra hangolódtunk, újra, mintha csak pár nap telt volna el, pedig olyan régen volt már. Úgy bántál velem, mintha amit velem tettél csak az én fejemben létezett volna. Bocsánatot kértél, többször is, őszintén megbántad, amit tettél, kérted próbáljam meg elfelejteni. Azt kérted ne haragudjak, hogy amiket akkor mondtál az csak azért volt, mert arra volt szükséged, hogy elengedjelek, és ehhez sajnos ez kellett.
Magyarázkodtál, hogy a módszer – elismered – kegyetlen volt, de már nem tudsz rajta változtatni. Megváltoztál, már nem az az ember vagy, mint akkor, tanultál a hibáidból. A kedves szavaid újra a felszínre hozták a rég eltemetett emlékedet. Újra mázsás súlyként nehezedtek rám a korábbi szavaid.
Elmondtad, hogy igazából sosem töröltél ki az életedből, mindvégig tudtad mi van velem, hogy megy sorom, és ha hiszem, ha nem, sokat gondoltál rám. Újra beszélgetni kezdtünk, sokat, szinte napi kapcsolatban voltunk. De már nem volt ugyanaz, ezt te is érezted. Már nem ugyanazt akartuk. Én csak meg akartam kapni azt a fajta lezárást, amit már korábban kellett volna. Talán én nem is hozzád ragaszkodtam, csak egyszerűen vissza akartam kapni a régi életem, és erre ki a legalkalmasabb, ha nem az, aki ezt elvette tőlem.
Elégedett voltam, mert már nem volt hatalmad felettem.
Azt, hogy te mit akartál, azt már nem is fogjuk megtudni, talán  téged csak lelkiismereted vezérelt. Aztán egy nap arra eszméltél, ez így nem működhet. Te nem lehetsz csak egy ismerős, arra te képtelen vagy, és az amúgy sem a te szokásod. Azzal érveltél, hogy ezzel csak elveszem tőled a lehetőséget attól, hogy találhass magadnak valakit, mert az egyértelmű volt, nekünk együtt már nincs jövőnk, úgy már nem, és ez így nem helyes. Azt mondtad, lehet, hogy újra kellett volna küzdenünk új alapokkal, tiszta lappal. De én ezt nem hiszem, és nem csak azért, mert én már tovább léptem, hanem mert soha nem tudnék hinni neked, többet nem tudnék bízni benned.
Ezért csak azt kérted ne gyűlöljelek azért, ami történt. Nem teszem, csak egyszerűen már nincs helyed az életemben.
Elbúcsúztunk egymástól, kedvesen, minden jót kívánva, de ezúttal végleg.
Felszabadító érzés volt, mert hónapok óta a selejtesek börtönében éreztem magam, ahova te juttattál. Azt éreztem, újra emelt fővel járhatok, hogy már nekem sem csak az árnyék jut, mert bár boldog voltam újra, de a múlt beárnyékolta az életem. Újra kisétáltál az életemből, de most végtelen nyugalmat éreztem, és rájöttem arra: bár valaha a minden voltál, mára már nem vagy semmi… 

a világ két felén

A világ két felén…

Május van. Az egyik legszebb hónap az évben. A nappalok már melegek, de még nem a forróság tombol. Minden virágzik, a megújulás időszaka ez. Te lezárod az utolsó dobozt, én kinyitom az elsőt. Te kiköltözöl, én pedig be. Rám bízod a két legfontosabb dolgot az életedben, a lakásod és a macskád. Nem viszel el mindent. Végig simítom a szekrényeket, a komódot, érzem a jelenléted, és tudom sosem leszek egyedül, te mindig velem leszel. Mind a kettőnk számára új élet kezdődik, külön, mégis egymás kezét fogva a távolból is. Mind a ketten tudjuk, hogy ez kart karba öltve fogjuk végig csinálni. Sok a kérdőjel a fejedben, és sok a kérdőjel bennem is. Te félsz, mert nem tudod mi vár rád. Átrepülöd valakiért a fél világot. Valakiért, aki végre megadja azt neked, amit már olyan régen keresel, és amit mindig is megérdemeltél. Nem ígér semmit, csak azt, hogy szeretni fog és gondoskodik majd rólad. Én máris szeretem ezért. Átadom neki ezen a napom az én egyik legnagyobb kincsem, téged. Már egy ideje készülünk, készültök erre. Először decemberben keltél útra, megnézted magadnak mire vállalkozol. Ez olyan jól sikerült, hogy most hosszabb időre vágsz neki. Elrendeztél mindent. „Kalandra fel” mondogattad, miközben éjszakákon keresztül csomagoltunk. Az életed elfért néhány dobozban. De ha az élményeket, a megélt szenvedéseket, a megszerzett tapasztalatokat akartuk volna összegyűjteni, arra több raktár kellett volna. Látom a csillogást a szemedben, te pedig az enyémben. Jó lesz itt neked, simogatod meg a hátam, és olyan hálásan nézel rám. Szerintem fogalmad sincs arról, hogy valójában én tartozom neked…. Nagy családban nőttem fel, mindig is sokan vettek körül, de amióta téged ismerlek érkeztem meg igazán. Minden készen áll, még egy utolsó videohívás vele, megnyugszik, mert tudja nem gondoltad meg magad, holnap elindulsz felé. Olyan izgatott, mint egy kiskamasz az első éjszaka előtt. Vár rád az amerikai álom. De nem vagy aranyásó, dolgos asszony vagy, nem is engednéd neki, hogy ez másképp legyen. Nem csak mert ezt szoktad meg, hanem mert a függetlenséged mindennél többet ér…. Késő este van, az utolsó bőröndöd is tele, ketten esünk neki, hogy be tudjuk zárni. Nevetünk, igazi önfeledt kacajtól zeng a lakás. Aztán összeborulunk, hosszasan öleljük egymást. Megint nevetünk, megint sírunk, nézzük a csomagokat, sóhajtunk egyet, mert tudjuk ma egy új élet kezdődik… "

kitti

Drága kislányom, Kitti!


Ahogy meghallottuk az első szívdobogásod, azonnal elneveztünk, Kitti. Nem tudtuk miért ilyen gyorsan és miért így, talán mert első perctől neveden szerettünk volna szólítani, és éreztem kislány leszel.
Ott, akkor eszembe sem jutott volna, hogy ez a név már csak egy kis lélek emléke marad. Első perctől nagyon vártunk, alig győztük kivárni a percet, hogy elújságolhassuk mindenkinek, hogy létezel. Minden úgy ment, ahogy a nagy könyvben meg van írva, te rendre minden nap gondoskodtál arról, hogy amit olyan jóízűen megettem, az ne maradjon ott sokáig. Én boldogan rohangáltam az iroda és a mosdó között, néha ugyan harcot vívtam, hogy én leszek-e a gyorsabb vagy a tábla csoki, amit előtte kb. 5 perccel ettem meg, mégis mindig csak nevettem és azt mondtam, jöhet a következő, mert az én drágámnak nincs mit tenni, van ízlése.
Aztán eljött a 16. hét, korán reggel mentem a kórházba, hogy megcsinálják a vizsgálatot, onnan munkába siettem. Mivel tudtam, hogy a következő vizsgálatig még van idő, meglepődtem, amikor a megcsörrenő telefonom kijelzőjén az orvosom nevét láttam. Ma is frissen csengenek a szavai: „Kedves, valami nem jó, a vizsgálati érték túl magas. De ne aggódjon, holnap várja a genetikus és kiderítjük, hogy csak vaklárma az egész.”
Ezzel a mondattal felvértezve mentem a genetikai központba, izgalomnak semmi jelét nem mutattam. Higgadtságom egészen addig tartott, amíg meg nem hallottam azt a mondatot, amit egy kismamának sem lenne szabad:

“Édesanya baj van!”

Forogni kezdett velem a szoba, alig hallottam abból valamit, amit doktornő olyan kedves és lágy, együttérző hangon próbált nekem elmondani. Hangja komolyra váltott: “Édesanya, ez a gyermek beteg…”  Aztán kezembe adta a papírt, amin a legszörnyűbb mondat volt olvasható: Élettel összeegyeztethetetlen betegség…
Ha már rövid élet jutott neked, az orvosok gondoskodtak arról, hogy a kis lelked minél hamarabb odaérjen ahova indultál. Nem szenvedtem, talán túl könnyen ment, ami némi nyugodalmat hozott, amíg megint el nem hangzott az esti viziten a korábbiaknál is megrázóbb mondat: „Édesanya, mit szeretne, mi gondoskodjunk a temetéséről vagy Önök szeretnének?”
Végig fogta a kezem, de én fel sem fogtam. Hogy mi? Hiszen két napja vásároltam meg a bútoraidat, két napja még láttam magam előtt, hol fogsz aludni, vagyis nem aludni, gondoskodva arról, hogy mi se tegyük. Láttam, hol fogsz játszani, hol fogsz rohangálni és azt is, a nővéred hol fog veled boldogan osztozni a babáin és talán később a fiúkon is…
Amikor másnap kiléptem a kórház kapuján, tudtam, már semmi nem lesz ugyanolyan. Meg kellett barátkoznom a gondolattal, hogy nekünk együtt csak ennyi jutott. Hazamentem, és napokig meredten bámultam a dobozokat, amiket még kinyitni sem volt időm…
Eltelt 10 év, azóta képzeld annyi minden történt, született egy húgod és egy rosszcsont öcséd, de szerintem te ezt pontosan tudod, mert biztos vagyok benne, hogy ahol most vagy, a nagypapáid ölében üldögélve figyeled és terelgeted az életüket és valahol az enyémet is. Minden kis szellőben érzem a simogatásod és minden szivárványban a mosolyod, azóta még jobban szeretem az esőt a napsütésben, mert tudom, te utána felderíted a szívem….
Milliószor ölel a te drága Édesanyád…. 

egy szerelmes nő vallomása

Egy szerelmes nő vallomása


Szeretem…
Mindig szeretek megérkezni hozzád. Szeretek, mert ahogy belépek a kapun azt érzem, hazaértem. Mert úgy vársz az ajtóban, mint még senki azelőtt, miközben mosolyogsz és bohókás hangon köszöntesz. Szeretem, hogy az első perctől ott sündörögsz körülöttem, egészen addig, míg be nem megyek a szobába.
Szeretek nálad lenni, mert bármennyi idő is telik el, Te úgy bújsz hozzám azonnal és úgy csókolsz, mintha ez a csoda a mindennapjaink része lenne. Úgy fürkészed a tekintetem, mintha azt akarnád, lássak mindent, főleg belőled.
Szeretem, hogy egy percre sem engeded el a kezem.
Szeretem, ahogy karodba veszel, mert azonnal megnyugszom. Nincs az a tomboló vihar a lelkemben, amit ne csitítanál el. Szeretem, ahogy belém fúrod magad és úgy mesélsz.
Szeretem hallgatni, ahogy dobban a szíved.
Szeretem érezni, hogy az egész lakást belengi az illatod.
Szeretem, ahogy megérintesz.
Szeretem, hogy az első pillanattól veszek el
benned és te bennem.
Mert amikor együtt vagyunk, a lelkünk táncot jár minden egyes alkalommal. Szeretem, ahogy utána szorosan ölelsz, ahogy összeér az arcunk, vagy csak hosszú percekig nézzük egymást. Szeretem, mert ilyenkor szinte beszélgetnek a szemeink, amit az ajkaink és simogatásaink követnek. Soha el nem múló vágyakozás ez, amikor nem vagyunk együtt, bármilyen messze is legyünk egymástól.
Szeretem, ahogy minden pillanatot ki szeretnél élvezni velem. Szeretem, hogy már figyelsz arra, hogy ne nyúlj a telefonodhoz, ha nálad vagyok, csak ha nagyon muszáj. Szeretem ahogy végig mosolyogsz, amikor lelkesen mesélni kezdek. Szeretem, ahogy te is nevetsz, mert nem tudom elmondani nevetés nélkül a történteket.
Szeretem, hogy veled önmagam lehetek.
Szeretem, hogy nem a tökéletesre vágysz, mégis veled azt érezhetem, tökéletes vagyok.
Szeretem azt a nőt, aki melletted lettem.
Szeretem, hogy szeretsz és szeretem, ahogy teszel értünk minden nap, még ha nehéz is. Szeretem, hogy kitartasz velem, mellettem, mellettünk. Szeretem, hogy lerombolod a sztereotípiákat, amik téged kísérnek és szeretem, hogy ezt velem teszed.
Szeretem, hogy önmagad vagy mellettem. Szeretem, hogy vállalod a sebezhetőséged. De nem szeretem, ahogy elmerengsz, és távol jársz néha, mert akkor tudom baj van.
Szeretem, hogy menedékem vagy
és szeretem, hogy menedéked vagyok.
Szeretem, hogy kősziklám vagy, az oltalmazóm. Szeretem, hogy dicsérsz, ha úgy gondolod, megérdemlem, bár szerinted én mindig megérdemlem. Szeretem, ahogy minden percben arra vigyázol, hogy nekem mindenem meglegyen, amíg veled vagyok. Szeretem ahogy beengedsz a világodba, ahogy nem csak meghallgatod, amit mondok, hanem szinte vakon követnéd.
Szeretem, hogy amikor együtt vagyunk megáll az idő, sőt talán visszafelé jár. Szeretem, hogy nehezen akarsz elengedni. Szeretem, ahogy búcsúzol.
De nem szeretek tőled búcsúzni.
Nem szeretem, hogy nélküled
nem tudom, mit hoz a holnap.
Nem szeretek eljönni tőled, mert nem tudom mikor látlak újra. Nem szeretem, hogy te is ezt érzed. Nem szeretem, hogy azonnal hiányzol. Nem szeretek emlékezni a boldogan eltöltött órákra, mert nem tudom, mikor ölelsz legközelebb…Nem szeretem, ha nélküled ér a reggel… Mégis szeretem, hogy mindig te vagy az első és az utolsó gondolatom.
Nem szeretem, hogy távol vagy tőlem,
s én távol vagyok tőled…
De azt tudom, téged szeretlek… 

el nem küldöt levelek

El nem küldött levelek…


Lassan hozzászokunk ahhoz, hogy az életben meg kell lennie a balansznak.
Az egyik kezével ad, közben a másikkal elvesz. Próbálhatunk harcolni ez ellen, de el kell fogadnunk, ami egy nap veszteség, az holnap győzelem lehet, és a befektetés mindig megtérül.
Hetek óta minden nap itt ülök ebben a kávézóban. Mára már ismerősek az arcok, mert minden reggel velük találkozom. Néha odaköszönünk egymásnak, amit egy megnyugtató mosoly kísér.
Amióta nem vagy itt,
minden nap levelet írok neked, de sosem küldöm el.
Már nem írunk leveleket, felgyorsult az életünk. Megírom, hogy milyen nehezen ébredek reggelente, hogy hosszú percek telnek el mire ki tudok kelni az ágyból, hogy csak vonszolom magam a lakásban. Vagy azt, milyen robotszerűen készülődöm, hogy néha felemás zoknit veszek fel, amin te biztosan mosolyognál.
Elmesélem, hogy már nincs íze a kávénak, hogy azóta minden nap borús az idő.  Elmesélem milyen egyformák a napok, mennyire kötelező feladat lett már maga a puszta levegővétel is, nélküled mégis úgy érzem megfulladok, de minden nap megyek és teszem a dolgom.
Leírom neked, mennyire lelassult az idő, bezzeg amíg együtt voltunk milyen gyorsan peregtek a percek. Elmesélem, hogy mennyire nem szűntelek meg szeretni, hogy még mindig azt érzem, egyszerre dobban a szívünk, hogy már az utcán ezer közül is megismerem az illatod és milyen csalódás, hogy nem a te arcod párosul hozzá. Hányszor hallom a hangod, amikor elcsendesedik a város.
Minden nap azt kívánom: legyél itt és inkább veszekedj velem, csak legyél itt, pedig olyan keveset veszekedtünk. Elmesélem, hogy néha dühös vagyok rád, azután magamra, hogy néha félek a jövőtől, néha pedig csak elmerülök az emlékekben.
Minden este kinézek egy csillagot az égen magamnak és azt képzelem, valahol te is épp azt látod,
így olyan mintha együtt lennénk.
Van, hogy belesuttogom a neved az éjszakába és abban bízom a szél egészen hozzád viszi, te pedig megérzed mennyire nagy szükségem van rád, de nincs válasz. Mégsincs nap, hogy ne jutna eszembe, már jó helyen vagy, neked most ott van dolgod. Csak ez ad némi megnyugvást.
Hetek teltek el, mégis tisztán emlékszem a napra, amikor felfordult az életem.
Akkor is ebben a kávézóban ültem, a fülemben az egyik legszebb francia dal szólt, amit valaha hallottam. Mindenki sürgött-forgott körülöttem, gyerekek kergetőztek, volt, aki a gépe fölé hajolva meetinget tartott, más épp levelet írt a szerelmének. A pult mögött nagy volt a hajtás, egy latte itt, egy cappuccino ott, sültek a szendvicsek, csomagolták a sütiket, törtek a poharak. Mindig is szerettem megbújni itt a sarokban, észrevétlenül…
Aztán a nagy zsivajban egyszer csak
lelassult a világ, elmosódtak az arcok és rám tört a magány.
Akkor tudtam meg, elmész.
Most az egyszer tényleg elmész…
Hosszasan beszélgettünk aznap. Kérted, értsem meg, ilyen lehetőség egyszer adatik az életben, és hamarosan jössz vissza hozzám. Szerelmed, hűséged töretlen felém, és bárhol is legyél a világban a MI egységünket senki és semmi nem törheti meg…
Nem akartál búcsúzni, mert szerinted az mindig valaminek a végét jelenti, neked pedig eszed ágában sincs ennek véget vetni. De ettől nekem nem fájt kevésbé.
Egy nap alatt döntöttél a te és ezáltal a mi jövőnkről…
Csomagoltál, és másnap már indultál is, belőlem is elvittél egy darabot. Én sietve elmeséltem, hogy milyen boldog vagyok, mert megkaptam életem nagy lehetőségét, te pedig elmondtad milyen mérhetetlenül büszke vagy rám, és hogy ez számodra egy percig sem volt kérdés… Valahol meg is nyugodtál, mert tudtad lesz dolgom elég, így észre sem veszem majd, hogy nem vagy itt, és ez a kis idő nélküled milyen gyorsan eltelik majd.
Ettől sem fájt kevésbé…
Szereted a mosolyom,
én pedig megígértem neked, minden nap mosolyogni fogok,
egészen addig a napig, amíg vissza nem jössz.
Addig pedig minden nap itt ülök, és írom neked a leveleket… 

A mindenem

Én visszavárlak…


Elmentél, vagy ahogy te fogalmazol, csak nem jössz vissza. Úgy érzed, most ott jó neked, most erre van szükséged, most ott van dolgod, és még én sem tudtalak itt tartani.
Igazából esélyt sem adtál rá. Sem arra, hogy megmutassam, jó lehet itt neked, innen is tudod irányítani a másik életed, mint ahogy arra sem, hogy úgy búcsúzzak el tőled, ki tudja, mikor láthatlak legközelebb. Elmentél úgy, hogy azt mondtad „majd jövök” és most kijelentetted, nem tudod, mikor jössz vissza.
Mégis a kezdeti kétségbeesést követően egyfajta izgatott várakozás lett úrrá rajtam.
Minden nap azt várom, üzenj: érkezem.
Régi filmjeink kultikus jelenete rajzolódik ki a fejemben, hogy állok a füstös pályaudvaron és egyszer csak megpillantom fess alkatod, amitől a szívem hevesebben ver és alig győzöm kivárni, hogy megérkezz.
Tudom, hogy el fog jönni ez a nap hamarosan. Akkor végre újra ott állsz majd előttem, a te erős karod ölel, újra magadhoz szorítasz, minden egyes külön töltött percért egy csókkal kárpótolsz.
Amikor végre ott ülsz mellettem, a mesém közben úgy mosolyogsz rám, ahogy csak te tudsz. Amikor hozzád bújva a te illatod érzem, a mellkasodra hajtva a fejem a te szívdobogásod nyugtat majd meg, miközben a szívem szépen lassan átveszi a te szíved ütemét.
Rosszabb napokon mégis millió kérdés merül fel bennem.
Miért kell nekem berendezkednem nélküled, ha egyszer szeretlek, és te miért rendezkedsz be nélkülem, ha egyszer szeretsz?
Nélküled…. minden nap olyan egyforma, csak botladozom a teendők között. A nappalok szürkék, az éjszakák magányosak, fázom, nagyon fázom. Aztán azt képzelem karodba veszel, szinte hallom, ahogy szuszogsz, és ez szépen lassan felmelegít. Majd miután elcsendesedik a lelkem, álmodni kezdek.
Mindig az ébredés a legnehezebb, mert tudom, egy újabb nap következik nélküled, gépiesen mozgok, csak teszem a dolgom.
De a ma reggel más, a kávé is finomabb, még a nap kisütött, pedig még tart a tél. Nem is sejtem, hogy ez a nap más lesz, mint a többi, mégis mosolygok, ma legszebb ruhámba bújok, leheletnyi parfüm, dalra fakadok, pedig már rég volt ilyen, nem is értem.
Aztán amikor már épp indulnék, minden értelmet nyer, megcsörren a telefonom, és megérkezik az utóbbi hetek legfontosabb üzenete: „Édesem, érkezem.” 

A mindenem

Ezúttal én akartam, hogy vége legyen, de nagyon fájt!


Hetente pár óra boldogság, ennyi volt a miénk. Egy csendes zug, ahova még nem ette be magát a mindennapok gyötrelme. Egyfajta burok, ahol minden jól működött, ahol minden szép volt, ami megvédett mindentől.
Hetente pár óra, ebben próbáltunk mindent kiélvezni. Öleltünk, csókoltunk, nevettünk, beszélgettünk, vagy csak néztük egymást, mert nem tudtunk betelni a másik szemének csillogásával.
A külvilág sosem értett meg téged. Azt mondták, nincs szíved bádogember, nincsenek érzéseid, de én tudom voltak, csak falat emeltél magad köré, amin én sem jutottam át. Tudom, nem ellenem emelted, csak olyan sokan bántottak már. Szeretted volna, ha én vagyok az, akinek sikerül átjutni a páncélodon, éppen ezért a magad módján mindig is éreztetted, milyen sokat jelentek számodra, ez néha elég volt, néha nem.
Nem haragszom rád, nincs rá okom.
Mindvégig tisztességes voltál, már a legelején elmondtad mire vágysz, és tudom, ezt tényleg tőlem szeretted volna. Igyekeztem megadni neked mindent, amit csak lehetett. Megkaptad a szabadságot, a teret. Sosem kérdeztem hova mész, amikor elváltunk, vagy hol voltál, amikor az éjszaka közepén értél haza, ahogy azt sem, hogy mit csinálsz, amikor nem vagyok veled.
Amíg én neked erős bástya voltam, a munkád, a családod, a vizsgáid, a napi feszültségek adta világodban, észre sem vettem, hogy az életemben zajló háború másik frontján viszont egyre csak gyengültem és a végén elestem.
Rá kellett jönnöm, hogy bár szerettem volna, nem tudtam már megadni neked, amit vállaltam.
Túl nagy feladat volt mindig arra figyelni, mit és hogyan mondok neked, nem tudtam már rád mindig mosolyogni és nem tudtam már elfogadni, hogy amíg nekem te voltál minden gondolatom, addig te volt, hogy napokig nem hallottál rólam, mert nem kerestél. Nem azért, mert bántani akartál, csak jelenleg nem tudtál többet adni.
Azt kívántam, bár a te hibád lenne, hogy nem működik, bárcsak igaza lett volna mindenkinek, hogy igenis van egy másik, hogy igenis nem vagy tisztességes. Mennyivel jobb volna ez, mint az, hogy egyszerűen nincs jövőnk.
Nekem sajnos nem elég a jelen bohósága, nekem a jövő biztonsága is kell.
Annyira különbözünk egymástól, az életünk annyira más irányban halad, és ez engem már annyira megrémiszt, hogy bármennyire is szeretlek, el kell, hogy engedjelek.
Akármennyire is tökéletes volt, ami köztünk volt, lássuk be, az idő halad és a köztünk lévő korkülönbség miatt én álltam vesztésre.
Ma utoljára mentem át hozzád.
Talán sejtetted, mert úgy szorítottál magadhoz, mint aki fél nincs holnap, és tényleg nincs. Öleltél, öleltelek. Te meg akartál tartani, én búcsúztam.
Aznap keveset kérdeztem, te keveset meséltél, csönd költözött közénk, de ez mégis beszédesebb volt mindennél. Szemeid minden percben kérlelőn néztek rám, némán könyörögtek: ”ne tedd ezt”.
Aztán ismét eljött a búcsú perce, az utolsó, a legnehezebb.
Amikor elváltunk, te megint a szokásos mondattal búcsúztál: ”Írj, ha hazaértél”. De láttam a szemedben, hogy tudtad, ma már nem fogok, többet nem hallasz rólam.
Beültem a taxiba, a sofőr keze a kulcsért nyúlt, én rátettem a kezem az övére. Csak lágyan annyit kérdezett: ”Várjuk meg, míg elmegy?” Bólintottam.
Hagytam, hogy a ködben kisétálj az életemből.
Elindultam haza, és éreztem a bástya teljesen leomlott, abban a pillanatban a földdel vált egyenlővé. Fáztam, nagyon fáztam és még mindig arra vágytam, te melegíts fel, és tudom, én döntöttem így, elvéve tőled az esetleges változás lehetőségét és azt, hogy megmutasd igenis te vagy az, akit talán végre már nekem küldtek annyi rossz kapcsolat, annyi átvirrasztott, magányos éjszaka után.  De tudtam, hogy a ma még nehéz, de holnap, mint már annyiszor kőről kőre újjá fogom építeni, és ez most erősebb lesz, mint valaha, egyedül ugyan, magányosan,  mert egyedül maradtam, ismét.
És ezt most én akartam így.
Neked pedig talán a legnagyobb ajándékot hagytam hátra, kitapostam az utat valakinek, aki majd egyszer megadja neked azt, amit érdemelsz
Máris hiányzol… 

A mindenem

Gondolsz-e rám…


Nem vagy itt, messze jársz.


Most mégis közel érezlek magamhoz. Hetek óta nem jártam erre. Máskor rendszerint befordultam abba az utcába, ami mellett most elsietnék. Látlak, hallom a hangod, amit felém hord a hideg szél. Akárcsak te, a kemény szél is lággyá változik ahogy az arcomhoz ér, szinte meleg. Ahogy te lágyultál meg mellettem.
Gondolsz-e rám? – Kérdezem, de nem érkezik válasz.
Vajon eszedbe jut néha, milyen volt várni rám? Üdvözölni, megcsókolni, szemembe nézni, vagy csak fogni a kezem? Eszedbe jut milyen volt szeretni és én hogy szerettelek?  Ahogy hajam a vállamra omlott, amikor a huncut tincseket kisimítottad az arcomból? Milyen volt megnyitni előttem a lelked, kezembe adni a szíved? Úgy vigyáztam rá, mint hímes tojásra, gyógyítottam, ha vérzett, és oly sokszor vérzett, akárcsak az enyém Emlékszel?
Eszedbe jut milyen volt rohanni hozzám, amikor már mart a hiányom, amikor egy jó szóra vágytál?
Emlékszel milyen volt együtt nevetni? Önfeledten, mintha semmi gondunk nem lenne?
Én emlékszem.
Minden veled töltött percre, talán sosem felejtem el. Magányos estéken amikor nem tudok aludni, felszállok az emlékek hajójára és beutazom a múltunkat. Emlékszem, amikor megismertelek, az első találkozásra, arra, amit első perctől éreztünk. Hogy annyi kapcsolódási pont kísérte végig az utunkat, ugyanazok a helyek csak más-más időben. Emlékszem hogy szólítottál, apró csilingelő dallamként melegítette mindig is a szívem. Emlékszem a bőröd illatára, már ezer közül is felismerem. Ahogy az arcod vonalát, a kezed puhaságát. Ahogy átfogtad az arcom, a vállam, vagy ahogy megszorítottad a kezem. Emlékszem a szemed csillogására. A színek játéka volt ez: a gondterhelt zöld, a nyugodt kék és az elégedett fehér, szinte átlátszó. Emlékszem az apró ráncokra a szemed körül, ha elmerengtél. Emlékszem a hangodra, a legforgalmasabb pályaudvaron is meghallanám és csak kutatnék, míg meg nem talállak. Emlékszem az álmaidra, emlékszem mennyire féltettelek, hogy megrogysz majd, ha nem sikerül. De emlékszem mennyire hittem benned, és ahogy te is bennem.
De emlékszem a pillanatra, amikor elromlott minden. A kemény szavakra, az azóta átsírt, álmatlan éjszakákra. Azóta minden percben attól félek, hova vezet mindez, mi vár még ránk, mire elég az, amit egymásnak adtunk, elég-e bármire is.
Csak visz a lábam, már nem is tudom merre járok, közben besötétedett.
Minden lépésnél egy újabb emlék vagy egy újabb félelem, és csak megyek és megyek. Nincs úticél csak azt érzem mennék, menekülnék innen. Annyira lefoglalnak a gondolataim, hogy közben észre sem veszem, hogy valójában feléd tartok, hogy átfagyott testem tested melege olvassza fel…

De te nem vagy itt… 

A mindenem

IdővelHetek óta ugyanaz a menetrend. Újra és újra lejátszod a fejedben a történteket. Mindig ugyanaz a vége. Hibáztál, de mégsem emiatt hullott szét minden. Nem hisz neked, azt mondja hazug vagy, miközben ő hiteti el a világgal, hogy nem létezel. Mintha az együtt töltött hónapok, minden, amit magadból adtál csak egy bolond ember agyszüleménye lenne. Nem érted, azon gondolkozol mi ennek az oka. Talán tényleg van más, mindig is volt más melletted, te pedig csak egy mellékutca voltál? Vagy te voltál a sötét folt a makulátlannak tűnő életében? Vagy miért? Magadat okolod, hogy nem vagy elég jó, nem vagy elég, nem illessz bele abba a kitalált világba, amit magáról alakított ki. Mi olyan van benned, ami kevés, ami csak addig működött, amíg csak a titka voltál? Hát nem érzi, mit okoz ezzel?   Ha legalább elmondta volna az okát, ha esélyt adott volna, hogy megértsd, másképp történhetett volna minden, de erre még mindig nem kaptál magyarázatot. Így maradnak a te elméleteid, amiben csakis magadat tudod okolni. Szinte érzed,ahogy egyre jobban mész össze a teher alatt, és szép lassan megfulladsz.
Kérdések milliói, válasz nincs, hogyan lenne hisz te sem kaptál rá.
Mi kaptál helyette? Vádaskodást, hibáztatást. Egy gyorsan ítélő bíróság előtt találtad magad egyik pillanatról a másikra, a védőbeszédedre senki sem volt kíváncsi.
Hiába sorakoztattad fel a bizonyítékokat, nem számít mit mondasz, a bíróság döntött: bűnös. A vádirat szerint a legnagyobb bűnöd az volt, hogy te felvállaltad volna, őt és mindent, amit ő jelentett neked. Elhitted, hogy ez tényleg igazi, hogy végre neked is kijár a jó. Nem is ellene követted el a hibát, hanem inkább magad ellen. De egyebet nem tettél, a többi csak koholt vád, amit rád húztak, és te hiába bizonyítanád, bizonyítod az ellenkezőjét, nincs értelme, nem hagyják. Hogy miért? Harag, dac, ez olyan sokszor átveszi a hatalmat felettünk, nem látunk túl ezeken. Hirtelen csalódást, bánatot érzünk, amik persze természetes reakciók, csak nem a legjobb tanácsadók. Vagy talán csak hibáztatni akar, téged, eldöntötte magában, hisz valakit kell, akkor már miért ne te legyél az. De tudod eljön majd az a nap, amikor meg fogja tudni az igazságot, és bánni fogja, amit veled tett. De ettől neked nem fáj kevésbé…
Te pedig belefáradtál…
Szabadságot adtál neki, lehet túl nagyot, mert már azt sem tudod mit higgy el neki.
Amikor azt mondta a szerelmet jelented, hogy szeret, hogy nagyon boldog veled vagy ahogy bizonygatta csak te vagy neki. Vajon igaz volt bármi is? Hónapok… Hiszen, ha ő letagadja mindezt, talán feléd sem volt igaz- ezen töprengsz
– Nem, az nem lehet… győzködöd magad.
Véded magad előtt, foggal körömmel harcolsz érte magaddal szemben.
Szeretett? Ha válasz mégis igen: akkor vajon szeret még? Hiányzol-e úgy neki, ahogy ő neked minden egyes levegővételnél? Gondol vajon rád, ahogy te őt látod mindenhol? Akar-e még téged, ahogy te még mindig akarnád őt?
Minden egyes kérdés egy újabbat szül, de ezekre ugyanúgy nem kapsz választ.
Nem tudod gyűlölni, még valahol meg is érted, miért ne tennéd, hisz neked is fájna mindez.Ahogy fáj most is, mert nem hisz neked. Nem hiszi el, ennyi idő után még mindig nem bízik benned annyira, hogy tudja, te ilyet nem tennél ellene.
Még mindig ugyanannak látod, egy nagyszerű és kivételes embernek, aki mégis olyan sok jót adott, függetlenül attól, hogy miért tette vagy hogy igaz volt -e. Te ezeket ott, akkor megélted, és ezért fejlődtél, vitt előre az utadon. De ez elmúlt, mostanra árnyéka lettél önmagadnak.
– Mondd mi a baj? Hova tűnt a csillogás a szemedből? – kérdezik.
Eltűnt. Jött valaki és ahogy meghozta amikor megjelent, elvitte amikor távozott. Kegyetlenül, mintha nem is létezett volna. Azóta fogoly vagy, saját lelked zártad kalitkába, nem akar repülni, már nem, nincs miért. Talán többet senki nem látja repülni, azt érzed. Hiszen mi értelme kiadnod, átadnod magad, ha a végén csak leláncolva érzi magát a haragtól, a bánattól?
– Jobb így neked, jön majd más- mondanák, de ezek üres frázisok, amik csak egyre mélyítik asebet a szíveden, ahol már így is nagy lyuk tátong.
Éjjel nem alszol, ha végre elpilledsz zihálva, izzadva ébredsz…
Meghasadt a szíved, minden egyes dobbanásba egyre jobban belehal.
– Ne dobbanj többet- néha azt kívánod, mert még érte élsz.- Ne fájj! – próbálod csitítani, de ilyenkor erőssebben szúr, megmutatva ezt nem te irányítod.
Akaratlanul látod magad előtt a vele töltött perceket, odavágysz, a karjaiba, hogy halld a hangját, érezd az illatát, bőrét a bőrödön.
– Elmúlik ez valaha? – kérdezed
Igen, amint meggyógyult a szív.
Ma még fáj, talán holnap is, nem tudni meddig…
Aztán egy nap már nem fáj. Egy nap már csak csendesen újra ütemre ver. Már nincs seb, nem vérzik, már csak egy heg marad. Ne bánd a hegeket, azok kellenek, azok mutatják min mentél keresztül, az utad. Minden egyes lépés formál, és tesz azzá, aki vagy. Lehet, hogy van, aki alábecsül, de a végén minden egyes mérföldkőnél csak erősödsz. Addig is kell a szívnek a heg, kell a lelkednek a heg, úgy ahogy a testednek. Emlékeztetnek arra, hogy sebezhető vagy, hogy ember vagy. Ezt sose szégyelld, nincs rá okod.
Most talán azt gondolod nincs semmid, pedig a tiéd a legtöbb amire ilyenkor a legnagyobb szükséged van: az idő. Ne sürgesd a folyamatot, ne láss neki foltozgatni a lyukakat, ezt hagyd meg neki.
A szíved együtt az idővel kart karba öltve tudják és teszik a dolgukat, csak tarts ki.
Borús az idő, esik, zuhog, tombol a vihar, de szépen lassan csendesedni fog és jön a szivárvány. De ne várd, ne hajszold, lehet néha elmarad, de akkor is elcsitul, hiszen nem eshet folyton.
Aztán egy nap már nem csak fekszel éjszaka az ágyadban, hanem végre alszol. Ilyenkor néha álmodban üzeneteket kapsz, ezzel jelezve: nem vagy egyedül. De van, hogy látod a fényt, érzed ahogy vonz, el is indulsz felé, de tudod, ha nem fordulsz vissza, akkor többet nem ébredsz fel. Megvezet, hogy ott nyugalom van, ott tényleg nem fáj semmi.keresztül, az utad. Minden egyes lépés formál, és tesz azzá, aki vagy. Lehet, hogy van, aki alábecsül, de a végén minden egyes mérföldkőnél csak erősödsz. Addig is kell a szívnek a heg, kell a lelkednek a heg, úgy ahogy a testednek. Emlékeztetnek arra, hogy sebezhető vagy, hogy ember vagy. Ezt sose szégyelld, nincs rá okod.
Most talán azt gondolod nincs semmid, pedig a tiéd a legtöbb amire ilyenkor a legnagyobb szükséged van: az idő. Ne sürgesd a folyamatot, ne láss neki foltozgatni a lyukakat, ezt hagyd meg neki.
A szíved együtt az idővel kart karba öltve tudják és teszik a dolgukat, csak tarts ki.
Borús az idő, esik, zuhog, tombol a vihar, de szépen lassan csendesedni fog és jön a szivárvány. De ne várd, ne hajszold, lehet néha elmarad, de akkor is elcsitul, hiszen nem eshet folyton.
Aztán egy nap már nem csak fekszel éjszaka az ágyadban, hanem végre alszol. Ilyenkor néha álmodban üzeneteket kapsz, ezzel jelezve: nem vagy egyedül. De van, hogy látod a fényt, érzed ahogy vonz, el is indulsz felé, de tudod, ha nem fordulsz vissza, akkor többet nem ébredsz fel. Megvezet, hogy ott nyugalom van, ott tényleg nem fáj semmi.
– Oda vágyom? – kérdezed magadtól. Mielőtt válaszolnál, dobban egyet a szíved. Az a szív, ami eddig csak haldokolt, most újra csendesen ütemre ver. És te mosolyogva ébredsz….
Belenézel a tükörbe és ott akkor megcsillan a fény a szemedben, újra… 

A mindenem

Kellek neked-kellesz nekem, szeretsz-szeretlek, ölelsz-ölellek


Különösen hideg téli éjszaka van, kinézek az ablakon, csak néhány házban pislákolnak a lámpák. Az autók szélvédőjén megjelentek az első fagyok. Csend van, nagyon nagy a csend, szinte hallom a gondolataimat, beszélgetnek velem. Látom magam előtt kirajzolódni az elmúlt hónapok történetét.
Emlékszem, az a nap is úgy indult, mint a többi, csak a szokásos napi rutin, munka, bevásárlás, háztartás, alvás. Ébredéskor már a nap végét vártam, miközben azon imádkoztam, hogy aznap végre ne lépjen rá senki a lábamra, végre ne én legyek a hülye az irodában, hazafelé ne késsem le a buszt vagy, ma végre ne kelljen a gyereket az ügyelet padlójáról összeszedni. Csak egy nyugis napot, kérlek… mormogtam, miközben kiültem az ágy szélére. Már hozzászoktam ahhoz, amit az élet adott, már nem lázadtam, elfogadtam. Sőt, nem panaszkodhatok, a magam módján élveztem az életem.
Az esti rutin is minden nap ugyanaz, néha próbáltam ugyan feldobni. De miután végeztünk a tanulással, ami mindig inkább egy kabaréra hasonlított, mert persze bent hagyták a könyvet és vagy 5 szülőtől raktam össze azt az egy szem feladatot, amiről kiderült a végén, hogy „ja anya azt? na azt már az iskolában megcsináltuk” én már csak nevetni  tudtam, miután a szokásos kergetőzés is megvolt az esti fürdés után és sikerült végre eldönteni, mi legyen a vacsora, úgy éreztem ma is sikeres napot zártam. Egészen addig, amíg el nem csendesedett minden, mert akkor megcsapott egy már megszokott érzés, a magány, a társas magány.
Ez valami olyasmi, hogy nem vagy egyedül, mégis egyedül vagy.
De az az este más volt, valami volt a levegőben. Nem burkolóztam egyedül a takaró alá, arra várva, hogy jön Pán Péter az én mesehősöm és megment. Aznap este ráadásul telihold volt, ami úgy összezavart, hogy már vártam, mikor változom vérfarkassá és igázom le az egész Földet.
Gondoltam egyet és böngészni kezdtem a neten.
Jöttek szépen sorba a „ma tízmilliószoros nap van” a „vonzás törvénye” „kérj és megadatik” cikkek, már-már azt gondoltam, szórakoznak velem, és kerestem hol a kamera, mikor ugrik elő valaki egy üveg pezsgővel, de hiába. Aztán két perc múlva feladtam, megérkezett a szokásos teremts társat e-mailem is. Na, már csak te hiányoztál, gondoltam magamban. Felhúztam a szemöldököm, mély levegőt vettem, felálltam, kimentem, töltöttem egy pohár bort, visszaültem az asztalhoz és csak annyit dünnyögtem magamban, hát jól van, legyen.
Írni kezdtem, néha felkacagtam, amit egy, de hülye vagy mondat kísért, néha inkább töltöttem még egy pohár bort, de a végén már nem volt min kacagni és nem volt bor az üvegben. Képzeletben megveregettem a saját vállam, nem is sejtettem, hogy még most a válás közepén is ennyire határozott elképzelésem van a tökéletes társról. Mosolyogni kezdtem. Nem csak azért, mert már minden borgőzös volt, hanem mert az este végére megalkottam egyfajta képzeletbeli férfit, és innentől kezdve csak annyi dolgom volt, hogy várjak és figyeljem a jeleket.
Ezzel a tudattal mentem el zuhanyozni és mikor belenéztem a tükörbe, másnak láttam magam, kihúztam magam és megállapítottam, azért még megérek néhány ajtócsapkodást. Majd megint felkacagtam: de hülye vagy…
Éltem tovább a mindennapokat, el is felejtettem a listát, csak többet mosolyogtam, másképp kezdtem el öltözködni, hiszen valahol valakinek talán én vagyok a listáján. Észrevétlenül megváltoztam.
Két hét telt el, emlékszem gyönyörű augusztusi nap volt. Egy ideje már kerülgettük egymást a neten, ha jobban belegondolok a borozós meetingem óta. Véletlen lenne? Nem hiszem.
Mintha valaki végig vezette volna a történetet.
Pontosan tudtam, mit fogok írni neked és elméletben lejátszottam magamban az egész beszélgetést…
Remegett a kezem, ahogy pötyögtem a telefonomba. Nem tudom, mitől izgultam jobban, magától a tudattól, hogy mi következhet vagy attól a ténytől, hogy a lábam már akkor megremegett a szemedtől, a stílusodtól, a lényedtől, amikor legelőször megláttalak.
Ahogy elküldtem neked, alig telt el fél perc és érkezett pontosan az a válasz, ami korábban már megfogalmazódott a fejemben.
Egy óra múlva már az első találkozásunkat terveztük. Terveztük? Valójában pontosan tudtad, hogy mit akarsz. Az a fajta nyers erő áradt belőled, amire ott akkor szükségem volt, amire igazán vágytam. Egész nap beszélgettünk, estére már mindent tudtam rólad és te rólam.
 Feltétel nélkül bízni kezdtünk egymásban, mintha már évek óta ismertük volna egymást.
Semmi sem tántorított el tőlem, még az a tény sem, hogy fiatalabb voltál nálam. Jó, azért ez még nem a Diploma előtt, hessegettem el én is magamban a gondolatot.  Udvaroltál, sokat, kitartóan, magabiztos voltál, én pedig fokozatosan engedtem fel, és átvette az egyszer élünk életérzés az ész hatalmát.
Az első randin tisztáztuk a játékszabályokat, és én azt gondoltam ezzel megbirkózom, sőt még örültem is neki, mert végre valaki, aki nem csak tökéletes, de még a szabadságomat is tiszteletben tartja, hisz ezt ő maga is igényli. A kisördög folyamatosan uszított ellened, hogy ne higgyem el egy szavadat se, úgyis csak szórakozol velem, hiszen annyira különbözőek vagyunk. Néha szinte láttam magam előtt a harcát az angyallal, aki a másik vállamon üldögélt, volt, hogy rájuk is akartam szólni: gyerekek ne civakodjatok…
Első perctől láttunk egymásban valamit, nem is nagyon akartuk megmagyarázni, csak élveztük.
Hetente egy randi, így éltünk, kiélveztük minden percét. Kialakult egy fajta melegséget és nyugalmat árasztó, boldogságot adó kis rituálé, ami segített átvészelni a napi gondokat, mindkettőnknek, és amire már olyan régen vágytunk mind a ketten.
Fokozatosan kúsztál be a bőröm alá, a zsigereimbe és egy nap arra ébredtem, szeretlek. Éreztem, ez már nem játék, hisz nem tudtam, te mit vársz tőlem.
De vajon számít ez egyáltalán, kellenek állandóan a címkék? Nem hiszem. Főleg mert neked sem könnyed szórakozás volt. Eleinte rajongásod betudtam annak, amiért pont egy válófélben lévő családos nőt választottál magadnak, megadtam neked mindent, amire vágytál, mégsem volt elköteleződés, a kellemes órák után mindenki ment a saját dolgára, gondoltam én. Nem is tévedhettem volna nagyobbat.
Bennem viszont egy háborút indítottál el, mert a szavaid és a tetteid nem voltak mindig összhangban. De ez nem a te hibád volt, csak a jól megtervezett életedbe nem kalkuláltad be, hogy egymásra találunk.
Minden összejött az utóbbi időben, ami akadályokat gördített elénk, és mivel én már nem könnyed kalandnak éltem meg, ezek sorban nyomott is hagytak bennem.
 Ha nem voltam veled, a mosolyt átvette a félelem, rajongásomat pedig néha a harag irányodba. Pedig te nem tehettél semmiről, és ez a helyzet neked sem volt jó.
A végén mindig megmentettelek magam előtt, hiszen ezen rövid idő alatt is olyan nagyon kiismertelek már. Már ismerem minden arcrezdülésed.
Amikor azt gondolod, vicceset fogsz mondani, előre mosolyogsz. Vagy, ahogy jössz felém és emeled a kezed, már tudom, úgy fogsz elsétálni mellettem, hogy megcirógatod az arcom, mert minden alkalmat kihasználsz, hogy megérints. Tudom, ha hozzám szólsz, más lesz a hangszíned, szinte mosolyog a hangod is, amikor azt mondod: végre itt vagy. De tudom, mikor vagy gondterhelt, olyankor más színű a szemed, ahogy akkor is, amikor vágyakozva nézel rám, és másképp csillog, amikor csak arra vágysz, cirógassam a lelked.
Tudom milyen, amikor a lelkednek van szüksége törődésre, olyankor követed minden mozdulatom, úgy fúrod magad belém, mint ázott kiskutya, akit azelőtt mentettek meg. Ezt az oldalad elrejted, ezt nem ismerik az emberek, nem hagyod nekik. Csak annak mutatod, akit érdemesnek tartasz rá, és nekem felfedted minden alkalommal, milyen vagy valójában, ezzel megrengetted a világom, és nem vágytam másra, mint hogy minél többet adjak neked.
Másokkal ellentétben nekem nem kell drága vacsora, nem kell virág, nem kell ékszer, nem kell utazás, hiszen lelked ezen szegleteivel úgysem érhet fel semmi
Tudom milyen, amikor ösztönösen mesélsz a gondjaidról. Ilyenkor kiül a ránc a szemeid köré, és én nem tennék mást, csak addig csókolnám, míg az utolsó is el nem tűnik.
Ilyenkor azt érzem, mintha csak nekem születtél volna és mintha én neked, ilyenkor tudom, hogy utolsó lélegzetvételig kitartanék melletted, ha minket erre érdemesnek tartanál.
Ez a gondolat hozott vissza a valóságba.
Ott álltam az ablaknál, fázni kezdtem. Az a fajta didergés, amiről tudod, bármennyi takarót magadra vehetsz, nem lesz elég, ide más kell.
Megfordultam és csak mosolyogtam, lábujjhegyen odasétáltam az ágyhoz, békésen aludtál, bebújtam melléd, most én fúrtam beléd magam.
Akármennyire is óvatos voltam, felébredtél, magadhoz szorítottál. És én tudtam, a másnap reggel és innentől kezdve minden reggel veled ér majd, a szívem megnyugodott, a tieddel dobbant, együtt vettük a levegőt és tudtam, éreztem most elindultam az úton veled, egy életen át… 

A mindenem

Ma láttalak…azt hittem,fel vagyok rá készülveTudtam, eljön majd ez a nap is egyszer, hiszen csak pár utca választ el minket, de reméltem, hogy nem ilyen hamar, sőt, ha a sors elég kegyes, akkor csak egy következő életben.


Az út túloldalán mentél, elválasztott minket az úttest, de valójában sokkal nagyobb volt a távolság. Ugyanolyan rideg és semmilyen voltál, mint a szakításunk. Csak 2 mondat: „Nincs jövője, meguntam” „Nincs jövője, elfáradtam” -ennyivel zártuk le.

Végigfutott rajtam egy nyilalló fájdalom, villámcsapásként ért, hogy egyszer szerettelek, hogy volt olyan, hogy átszaladtam volna az úton miattad. De most csak sétáltam tovább és néztelek, miközben te csak vigyorogva átintegettél felém. Hagytalak elmenni, nem csak azért, mert te már nem voltál rám kíváncsi, hanem mert tudtam, ha csak egyet is lépek feléd, szétnyílik alattam a föld.
Abban a 2 percben kavarogtak a gondolatok, újra záporoztak rám a kegyetlen szavaid, amikkel olyan mély sebeket ejtettél. Hogy még a búcsúkor is csak bántottál, az érzés, hogy sosem voltam neked elég jó, hogy talán azért történt mindez, mert bár próbáltál, nem tudtál megváltoztatni, nem hódoltam be neked, nem adtam meg azt a fajta irányítást az életem, tetteim, gondolataim felett, mint amit te megszoktál.
Ha rád gondolok, ha erre a 2 percre, amit ma átéltem csak annyi fogalmazódik meg bennem, nem kellettem eléggé, és amit te velem tettél, felveti a kérdést: fogok-e valakinek egyáltalán eléggé kelleni.
Nem csak arra vagyok-e jó, amit te elhitettél velem, hogy kitöltsék velem az üres időket, ahogy szerintem te tetted. És bár nem hiszed, de te a világot jelentetted nekem, minden egyes mosolyod, érintésed, azok a csodás kék szemeid, minden perc, amit rám szántál…
Ahogy elhaladtál és lassan eltűntél végül a kapuban, ahova érkeztél, úgy láttam egyre tisztábban, hogy mégis talán sosem leszel nekem kevésbé fontos, de el kellett zárnom lelkemnek azon fiókjába, ahonnan már nem bánthatsz többet.
Elengedtelek, hogy a helyed valaki olyan vegye át, akinek megéri a felszín alá nézni és végre engem is meglát. Egyszer talán már csak egy emlék leszel, aki kisétált az életemből… 

A mindenem

Most már tényleg vigyázz rám, s én vigyázok rád


Ha valaki kezébe adod szíved, a lelked, hatalmas kockázatot vállalsz, nem tudhatod mit kezd vele.
Bánhat vele nagyon jól, óvhatja és féltheti, de bánhat vele nagyon rosszul is.
Ez olyan, mint amikor az ellenséged kezébe töltött fegyvert adsz, és hátat fordítasz neki. Mégis megtesszük és kitartunk a végsőkig, ha azt érezzük megéri, mert van amikor valami erős kötelékkel kapcsolódsz a másikhoz.
Hazajöttél, végre. Hetek óta vártam ezt a pillanatot. Izgatottan készülődtem, miközben
tudtam, talán már semmi nem lesz ugyanolyan, mint azelőtt.
Hónapok teltek el, és ez idő alatt annyi minden történt. Én minden nap meséltem neked, eleinte csak próbáltam megszokni, hogy nem vagy itt. Aztán elég volt egy hiba és kártyavárként omlott össze, ami kettőnk között volt. Onnantól kezdve már nem csak a hiányoddal kellett megküzdenem, hanem veled is.
Szinte nem telt el úgy nap, hogy ne bántottuk volna egymást.
Volt, hogy azt éreztük: feladjuk.
De most végre itt vagy, és én pontosan tudtam, amint meglátjuk egymást, akkor majd minden értelmet nyer, újra.
Alig akartam elhinni, hogy tényleg te vagy az, hónapok óta vártam erre. Először csak álltunk egymással szemben, majd úgy omlottunk a másik karjába, mintha csak egymás szívének dobbanása tartana életben minket.
Szorítottál, szorítottalak,
csókoltál, csókoltalak,
néztél, néztelek.
Újra nem tudtunk betelni egymással.
Annyit változtál és én annyit változtam, de van, ami megmaradt, a szemünkben a csillogás a másik közelében. Annyiszor gondoltam arra, milyen lesz újra látni.
Én ma újra beléd szerettem.
Éreztem, ahogy tér vissza belém az élet minden egyes veled töltött pillanattól. Úgy bújtam hozzád, mintha csak te adnád a levegőt. És valóban, ha nem vagy velem, úgy érzem megfulladok. Nem vágytunk másra, csak arra, hogy együtt legyünk.
Sosem hozott olyan nyugalmat a mi kis titkos helyünk, mint aznap. Megállt az idő, megszűnt a külvilág. Nem volt megoldandó krízis, nem volt harag, csak tisztán szerettük egymást, újra és újra. Bőröd a bőrömön, kezed a kezemben, kezem a kezedben, arcom simult az arcodhoz, hajam simogatta a vállad. Csend költözött közénk, olyan nagy csend, hogy hallottuk, ahogy dobban a szívünk, újra egymásért. Én éreztem, ahogy forrnak össze a hegek a szívemen, miközben melegség áradt szét bennem. Pont azok a hegek, amiket te ejtettél. Te ejtetted, de mindvégig tudtam a gyógyulást is csak te hozhatod el.
Éreztük, hogy talán nem lenne szabad,
talán nincs közös jövőnk tovább.
Nem tudtam, mit hoz a holnap, ahogy te sem. Féltem, reszkettem a félelemtől, mi lesz, ha kilépek az ajtón. Mi van, ha ez csak vágy volt, ami soha nem szűnt meg, talán nem is fog, míg élek. Mi van, ha csak elvitt minket a viszontlátás varázsa, és visszatérve a hétköznapokba újra csak mérgezzük egymást? Mi van, ha ezek a csókok csak a kis méregfioláink voltak és mi cseppenként öltük meg a kapcsolatunkat? Mi van, ha újra elmész, ha te már nem akarod, hogy az életem része legyél és én a tiedé?  Mennyi kérdés, de ma nem akartalak megfejteni, ma nem akartam semmit csak újra veled lenni, és nem csak azért, mert féltem a válaszoktól.
Csak annyit tudtam mondani neked: szeress…
Nem gondoltam tovább a holnapra,
csak a pillanatra veled.
De miért gondoljuk azt, hogy itt ennek vége kell lennie? Miért is ne írhatnánk át a gondolt jövőnket, miért ne lehetne a miénk egy tündérmese? Miért ne lehetne ez a nap elég arra, hogy rendbe hozzuk, amit elrontottunk? Hiszen erős, szerelem építette alapunk van, ami felett igaz összedőlt a ház, de a lényeg, az alap megmaradt. Igazából nekünk nincs más dolgunk, mint újraépíteni azt, ami leomlott.
Nem lesz már ugyanaz,
de lehet erősebb, lehet tisztább,
lehet olyan, amilyet mindig is szerettünk volna.
De ehhez ketten kellünk. Nekem meg kell mutatnom, hogy igenis bízhatsz bennem, hogy én ugyanaz a nő vagyok, mint akit itt hagytál, neked pedig lehetőséget kell adnod, hogy ezt megtegyem, félretéve a haragod, és merned kell szeretni, ahogy azt én már annyiszor megtettem.
Hisz még mindig itt vagyunk egymásnak,
még mindig nem engedtük el egymás kezét.
Közösen, együtt kell építenünk, tégláról téglára.
Nincs több titok, nincs több hazugság, nincs több ki nem mondott szó.
Ha mind a ketten úgy akarjuk, lehet ez egy új kezdet. De ha újra csak hibás téglákat pakolunk egymásra, ha nincs meg az egység, akkor újra összedől, és egy újabb omlás már visszafordíthatatlan károkat okozna.
Ott álltunk a romoknál és azon gondolkodtunk merre tovább, próbáljuk újraépíteni azt, ami köztünk van vagy búcsúzzunk el egymástól végleg. Mégis azt éreztem, szebb lezárást nem is tudnék elképzelni annál, mint karjaidban búcsúzni valamitől, ami már nem működhet kettőnk között. Hol van az megírva, hogy csak hangosan és veszekedve lehet elengedni a másikat?
Csak azt tudtam, szeretlek,
talán senkit nem fogok már úgy szeretni, mint téged,
de neked is érezned kell, hogy
ez elég ahhoz, hogy velem akarj maradni.
Egymásra néztünk, mosolyogtál, megsimogattad az arcom azzal a gyengédséggel, ahogy mindig is közeledtél felém attól a pillanattól fogva, hogy legelőször léptem be az ajtódon. Elég volt pár perc, hogy megértsem: aznap, ott mi ketten építkezni kezdtünk… 

A mindenem

Nem a te ajtód előtt állok, mégis hazaértemMit teszel, ha végre megvan mindened? Ha végre rátaláltál arra, akire egész életedben vártál? Elszúrod. Vagy mégsem…
Mi mindig ott leszünk egymásnak. De soha többé nem tehetem kockára azt, ami végre az enyém lehet. Ezt te is tudod, én is. Mégsem mondok neked nemet. Amikor felmerül a találkozásunk lehetősége, újra elindul a harc bennem, amit már annyiszor elbuktam. Minden porcikám megtagadja azt a fajta boldogságot, ami talán csak egyszer adatik meg az életben, ezért belemegyek minden egyes játszmába, amit te adsz nekem.
Miközben azt bizonygatom magamnak, hogy életem legnagyobb hibáját készülök elkövetni, ahonnan nincs visszaút, már a tükör előtt állok. De most nem törlöm le a párát, mert nem akarom látni magam. Olyan forró vízzel zuhanyoztam le az előbb, mintha már előre próbáltam volna leégetni magamról kezeid nyomát.
Folyamatosan győzködöm magam:“ne csináld, mást szeretsz, nem éri meg, térj már észhez”, mégis lassan belebújok abba a fehérneműbe, amit te szeretsz rajtam, a hajam összefogom, kis parfüm és kész.
Mindig is te adtad nekem a szabadságot, de most mázsás súlyként nehezedik rám.
Talán, mert már nincs meg, ami korábban volt, talán most már kettőnk között is megváltozott minden, talán csak nem akarlak elveszíteni. Úgy érzem magam, mint aki a kivégzésére megy. Valahol ez az is, hiszen a mai nap után már semmi nem lesz olyan, mint azelőtt, én sem leszek ugyanaz. Mégis már cipőben és kabátban állok az ajtóban, indulásra készen. Az óra olyan hangosan ketyeg, hogy szinte fáj.
Elindulok és a szívemre bízom magam.
Ma ő irányítja a lábaim. Csak bolyongok a városban, csak megyek, a végcélt nem látom magam előtt. Sötét van, sűrű a köd. Visz a lábam, magam sem tudom hova, nem gondolkodom, mert ha azt tenném, nem érteném, hogy miért teszem, hisz meg van mindenem. Vagy mégsem? Hisz akkor nem épp hozzád tartanék. Csak megyek és megyek, meg sem állok.
Ma nem akar világosodni, vagy csak ilyen lassan peregnek a percek? Fázom, szinte vacogok, de hogy mitől, magam sem tudom. Nem tudnám megmondani, mióta járom az utcákat, egyiket a másik után, nem ismerős a környék, a ködtől még mindig nem látok semmit.
Aztán egyszer csak felszáll a köd, kisüt a nap, felnézek, a szívem kalapál majd átjár a nyugalom, melegség árad szét bennem, könny szökik a szemembe, de ezek nem a fájdalom vagy bűntudat könnycseppjei, hiszen…
…nem a te ajtód előtt állok.
Bekopogok, és mintha ő, akiért az életem adnám tudta volna, min mentem keresztül az elmúlt órákban, magához szorít és csak annyit súg a fülembe: „Úgy vártalak!” Hirtelen mindent megértek, kitisztul minden, nincsenek kétségeim, azt hiszem hazaértem, a szívem biztosan… 

A mindenem

Nem leszek a titkod többé…


Hosszú ideje már, hogy a titkod vagyok. A külvilág számára én nem is létezem. Egy bűnöm van. Pont az, amibe beleszerettél, hogy az vagyok, aki.
Hogy nem hasonlítok senkihez, hogy nem vagyok felszínes, hogy nem szippantott be a mai rapid világ, de pont ezért nem illek bele abba az idealizált világba, amit magadról próbálsz megmutatni.
Azt mondod szeretsz, elhiszem. Azt mondod engem akarsz, elhiszem. De nem szeretsz és nem akarsz annyira, hogy a nyilvánosság előtt megharcolj értünk.
Mondhatnád: ezt vállaltam. De nem, én nem ezt vállaltam. Soha nem beszéltünk arról, hogy én neked ennyi leszek: egy titok. Szerelmes, boldog ugyan, de csak egy titok.
Sok idő kellett míg erre rájöttem. Talán túl sok is.
Ez idő alatt, ha szóba hoztam, hogy mutassuk meg egymást- minket a világnak, azt az egységet, amit mi alkotunk, te hárítottál, majd, ha ez…, majd, ha az… Nem is nagyon foglalkoztam vele, boldog voltam veled, de mélyen legbelül vártam azokat a bizonyos mérföldköveket. Most eljött az utolsó, amihez kötötted. Én zavartan feltettem neked a kérdést, te pedig csak ridegen annyit mondtál: „majd valamikor biztosan.”
Itt döbbentem rá, hogy két választásom van: vagy elfogadom, hogy az, ami most van, sosem fog változni, legalábbis kitudja meddig biztosan nem, vagy bármennyire is szeretjük egymást, elengedlek. Hisz már bőven túl vagyok a harmincon, már nem tündérmesékre vágyom, hanem már a stabilitásra is szükségem van, már nincs időm és kedvem játékokhoz. Persze, így utólag látnom kellett volna a jeleket és már hamarabb lépni, a „ha tudom, hogy elesek nem indulok el” elvet követve.
De egy szerelmes nő sok mindent másként lát. Belénk van kódolva, hogy a herceget látva a férfiakban ne vegyük észre időben az intő jeleket. De nem is vághatunk bele minden kapcsolatba úgy, hogy ő biztosan át akar verni, hogy csak ki akar használni.
Lerogytam az ágyra és fohászkodni kezdtem: „Mutass nekem utat, mutasd meg nekem mit tegyek”
Nem jött válasz, csak belenyilallt a szívembe, valószínűleg akkor hasadt meg, miattad.
Besötétítettem a szobát, belemerültem az emlékeinkbe, és vártam a csodát, hogy hátha valamelyik elkezdi gyógyítani a heget, de igazából csak még jobban mélyítette.
Összekuporodva feküdtem hosszú órákon keresztül.
Mit nem kapsz meg tőlem? Mit csinálok rosszul? Ezernyi kérdés záporozott a fejemben. Kitől kaphatok rá választ?
Csalódtam újra benned, magamban, magunkban. Dühös voltam rád, magamra, magunkra.
Végül így aludtam el…
Másnap reggel amikor felébredtem, azt hittem csak egy rossz álom volt az egész. Azonnal a telefonomért nyúltam, hogy megnézzem az a beszélgetés megtörtént-e. Idegesen fogtam a kezemben, és megláttam leírva újra. Azonnal tudtam nem csinálom, nem csinálhatom ezt így tovább. Soha azelőtt nem éreztem ennyire erősen a bizonytalanságot kettőnkkel kapcsolatban. Hirtelen minden kis hibádat valamiféle elmélethez kötöttem, kész történetek rajzolódtak ki az állítólagos hazugságaidból, amik valószínűleg csak az én fejemben léteztek.
De nem tudtam túl látni a csalódottságon és a dühön. Ugyanakkor rá kellett jönnöm, talán még senkit nem szerettem ennyire, mint téged. De mi mindenre adhat kibúvót még az a puszta tény, hogy szeretlek és te szeretsz? Annyi mindent néztem el neked és viseltem el e magyarázat mögé bújva.
De szeretlek, nem tudok szabadulni ettől a ténytől sem, beedted magad a szívembe, a gondolataimba, a mindennapjaimba, a bőröm alá kúsztál szépen lassan.
Mentegetni kezdtelek magam előtt, már írtam a védőbeszéded, hogy igazából én ismerlek csak valójában, talán én vagyok az egyetlen akinek nem játszod meg magad, hogy ez az egész nem is a te hibád, csak annyi sebet hozol a múltadból, hogy lehet csak időt kéne hagynom neked, mert már így is annyit változtál miattam-miattunk.
Mégsem akartam felfedni előtted, mit érzek, mert nem akartam, hogy újra kimagyarázd, hogy újra elbújva a megnyerő külsőd mögé időt nyerj, hogy megint én veszítsem el a csatát. Háború kezdődött: az ész és a szív csatája volt ez, aminek csak egy vesztese lehet: én. Azt gondoltam neked talán, ha egy óra magány lenne a büntetésed, utána már új áldozatra vadásznál. Meg sem fordult a fejemben, hogy te igenis küzdenél értünk, hogy te talán őszinte is lehetsz, és ahogy teltek a percek, egyre határozottabban kiáltottalak ki bűnösnek és a gyorsan ítélő bíróság meg is hozta a döntését.
Azt akartam azonnal tűnj el az életemből, hogy soha többé ne halljak rólad, hogy azt is felejtsem el léteztél, hát még hogy valaha szerettelek.
Mire elértelek aznap, biztos voltam a dolgomban, csak annyit kértem azonnal gyere, mert beszélnünk kell. Te ideges lettél, egyik furcsább kérdést tetted fel a másik után, szerintem már láttál az árokparton feküdni valahol, mert csak arra tudtál gondolni valami baj ért, vagy tettem ellened valamit. Fura mód sosem az villan be nektek férfiaknak, hogy egyszer ti vagytok a felelősek valamiért, az a bizonyos tantusz mindig csak későn esik le.
Nem mondtam neked semmit, mert korábban annyiszor vettem el magamtól a lehetőséget másokkal szemben, hogy elém állva kelljen vállalniuk a felelősséget, hogy nálad ezt nem akartam. Nem akartam, hogy egy újabb „vége van, befejeztem üzenetre” csak ridegen hangzó „rendben” legyen a válasz. Azt akartam, hogy lásd mit okoztál, hogy lásd hogyan sétálok ki én az életedből, ahogy te mondtad ilyen hirtelen minden előzmény nélkül. Azt akartam, hogy lássam a döbbenetet az arcodon, hogy te nem kellesz valakinek, össze akartam törni a világodat, ahogy te törted össze az enyémet.
Azt akartam, hogy lásd hogyan fordítom ellened a saját tanításodat, hogy keménynek kell lennem és egyszerűen nem tűrve a helyzetet megszabadulni a káros közegtől.
Mivel nem mondtam semmit, rohantál hozzám. Aggódva néztél rám, végigmértél, hogy lásd minden rendben, nem esett bajom. Elhúzódtam tőled, minél távolabb akartam lenni a bűvkörödtől. Én már eldöntöttem mindent helyetted, helyettünk, ahogy azt te is tetted. Ott álltál előttem csendben és csak hallgattad a monológomat, hogy mi mindent tettem meg érted, és hogy mennyire nem ezt érdemlem, különben is neked nem is kapcsolat kell, csak valaki, aki ráérő idődben elszórakoztat.
Nem hagytalak szóhoz jutni, mert tudtam, hogy ha hagynám elvesznék. Így hát miután elmondtam, amit akartam, összeszedtem a holmimat. Mindent, ami valaha is hozzám kötött. Aztán diadalittasan kisétáltam az ajtódon. Ott álltam a kapu előtt, zuhogott az eső, de csak álltam és élveztem ahogy minden egyes cseppje tisztít és egyre szabadabbá tesz.
Reggel még szerettelek most pedig a tudatot szeretem, hogy soha többé nem lesz közöm hozzád.
És te? Lehet még azóta is ott állsz a konyhád közepén… 

A mindenem

Ő döntött úgy, hogy mindezt felrúgja, hogy neki ez nem ér semmit


Anna lerogyott az ágyra, amikor meglátta a bizonyítékát annak, amit mindig is sejtett, amitől mindig is félt.
Mintha a mellkasára ültek volna, olyan nyomást érzett, hasított belé a felismerés, hogy ez most valóban megtörténik.
Cikáztak a gondolatok a fejében: hol rontotta el? Ostorozta magát: túl jó volt minden, talán nem volt elég jó. Vagy az volt a baj, hogy túl gyorsan történt minden vagy hogy nem kellett küzdenie érte, nem volt kihívás, nem kapta meg, hogy vadászhasson. Szinte hallotta a megvető monológokat, miszerint ő senkit nem tud megtartani, hogy valamit biztos rosszul csinált már megint, máskülönben a tökéletesnek hitt férfi nem csalta volna meg.
Zokogott. Amikor már úgy érezte nincs több könnye, megrázta magát, hisz nem vállalhatja mindig magára a hibás szerepét.
Ő semmi rosszat nem tett, ő csak szerette és meg akart adni neki mindent, a döntés onnantól kezdve az övé volt, hogy mit kezd ezzel. És ő döntött.
Ő döntött úgy, hogy mindezt felrúgja,
holmi nőcskékért, hogy neki ez nem ér semmit.
Hogyan tovább, kérdezte magától, vonja kérdőre? Nem, úgy döntött inkább játékba kezd.
Úgy alakította a beszélgetéseket, hogy megadta az esélyt, elmondjon neki mindent. Csak várt, és nézte ahogyan vívja a csatáját az igazság és a hazugságok között, néha még élvezte is. 
Folyton azon gondolkodott, hogy nem vette észre? Tényleg annyira vágyta már a tökéletes kapcsolatot, hogy ne ő legyen az, akit megint elhagynak, hogy nem vette észre a jeleket? Minden gesztust annak tudott be, hogy végre talán fejlődnek, hogy megváltozott, hogy végre Péter is belelazul a kapcsolatba, de inkább csak a bűntudat dolgozott benne.
Persze minden nap bizonygatta neki, hogy számára csak ő létezik,
amit ő mindig egy mosollyal nyugtázott, miközben valahányszor ránézett, pontosan tudta mit csinál.
Péter vívta a csatáját, Anna minden nap megmutatta neki, mit fog hamarosan elveszíteni.
Kínozni akarta, tudta nem helyes, de
már unta az áldozat szerepét.
Nem akarta megadni neki az esélyt, ha kérdőre vonná, hogy újra végighallgassa: – Nincs vele semmi baj, talán még szereti is, de hát férfiból van, őt is meg lehet érteni.
Péter kezdett összeomlani, amit eleinte úgy palástolt, hogy támadóvá vált, elfedve ezzel, hogy mit csinál. Még mindig annak a naivának nézte a lányt, mint mikor találkoztak, de ő már nem volt ugyanaz.
Anna türelmesen várt, tudta csak idő kérdése, és fel fogja adni, és majd próbálja menteni a menthetőt, mert a kapcsolat adta biztonság és szabadság viszont kellett neki.
Napsütéses tavaszi nap volt. Anna nézte Péter arcát a reggeli kávé közben, aki nagyon ideges volt, szinte meggyötört. Érezte ez lesz az a nap. Péter dolgozni indult: – „Este jövök Kicsim, elmehetnék sétálni, egész kellemes az idő.”
– Persze. mondta Anna, de
tudta, hogy ő már nem lesz itt.
Amint Péter kellő távolságra volt, összepakolta azt a csekély holmit, amit nála tarthatott. Átfutott az agyán a gondolat, hogy vajon hányszor vitt oda másik lányt, amikor épp nem találkoztak. Nem hagyott semmi magyarázatot, nem írt hosszú búcsúlevelet, csak egy kis cetlit: Kulcs a lábtörlő alatt.
Hazament, beburkolózott, szinte látta magam előtt, ahogy Péter hazaérve, nem találja és ahogy szépen lassan összerakja magában a képet, ahogy világossá válik számára, ő mindent tud.
Nem is kellett sokáig várnia, érkezett az első üzenet: Hol vagy? Aztán a második: Történt valami? Aztán a harmadik: Aggódom, hívj vissza. Bombázta az üzenetekkel, Anna csak a felvillanó kijelzőn olvasta azokat.
Péter hol aggódó, hol mérges, hol lekezelő volt, a drámaiság teljes palettáját bemutatta. Majd pár órával később megérkezett az utolsó üzenet, a kétségbeesett: Könyörgöm gyere vissza, jóvá teszem… 

A mindenem

Szeress vagy engedj el


Szeretni valakit… Melegséget, megnyugvást adó érzés, azt mutatja tartozol valakihez.
Amikor a te és én egyszer csak mi leszünk, amikor már minden közös. Amikor egyszerre dobban a szív, amikor elindul egy közös út.
De nekem most a tőr, melyet a szívemben forgatnak.
Emlékszel, volt idő, mikor bármit megtettél volna
azért, hogy a magadénak tudhass?
Meg akartál hódítani, engem akartál, nem csak egy nőt, engem.
Boldogságot adó érzés volt a tudat, hogy valaki ennyire vágyik rám, hogy te ennyire velem akarsz lenni.
Valami megváltozott, de már nem most.
Mindig is féltettem a világunkat,
hogy egyszer már nem fog tudni minket megvédeni, hogy már nem lesz elég, ami ott vár rám, ahol te vagy. Mindig is féltem, hogy eljön ez a perc.
Itt ülök veled szemben, fogod a kezem és én csak arra tudok gondolni, hogy
ma minden véget ér.
Megcsaltál, sokszor. Szerelmed tárgya helyettem a közöny, az önzőség, az álszentség volt. Még most  is azt kívánom, hogy bárcsak inkább hús-vér nőkkel tetted volna, velük talán fel tudnám venni a harcot.
Ma magamba szívom utoljára az illatod, elraktározom a hangod, hogy rosszabb időkben előhívhassam magamban, az arcod, a szemed csillogását, vagy ahogy rám nézel.
Nem akarlak elfelejteni, nem akarlak csak úgy kitörölni,
nem is tudnálak.
Csak nézlek, és egyre csak azon gondolkodom, hol rontottuk el.
Talán, ha többet kellett volna küzdened értem, talán, ha nem olyan gyorsan történik minden, másként alakultak volna a dolgok. De így azt érzem, már azelőtt halálra ítélted, ami köztünk volt, mielőtt elkezdődött volna. A hóhérom vagy, én pedig beleszerettem a gyilkosomba. Ezért ma meghalok kicsit, mert ma kisétálok az ajtódon végleg.
Ebben a pillanatban érzem a földbe gyökerezik a lábam.
Azt kívánom, vedd észre, lásd meg azt,
amit eddig sosem akartál, és próbálj itt tartani,
próbálj megtartani, ígérj, esküdözz. Ha megtennéd, én még mindig hinnék neked.
Tegyél bármit, csak ne engedj elmenni, nézlek kérlően, szinte könyörgöm:
Szeress vagy engedj el.
– suttogom neked.
Aztán csak azt kívánom, ha valaha is jelentettem neked valamit, ha te nem tudsz úgy szeretni, ahogy szeretned kéne, akkor most engedj el. Csak nézlek, várom mit teszel, egyáltalán teszel-e bármit is.
Nem bántam meg semmit. Akkor emeltél fel, amikor a legnagyobb szükségem volt rá, visszaadtad a hitem, még ha csak oly rövid ideig is sütött a nap.
Hálás vagyok neked, mert szerettél.
Hálás vagyok neked, mert fogtad a kezem, hálás vagyok, mert akkor öleltél, amikor más eltaszított. Hálás vagyok, mert olyankor is megnevettettél, amikor fájt a mosolygás is. Ugyanakkor fájdalmat okoztál, nem egyszer, és ilyenkor senki nem tudta kicsalogatni a mosolyt sem. Tőled vártam a napfényt, tőled vártam az esőt, a vihart, majd a szivárványt.
Tőled vártam a Mindent,
de tudom, nem tudsz adni semmit.
Miután minden millimétered elraktároztam magamban, felállok és az ajtóhoz indulok. Felpattansz, utánam sietsz, rám mosolyogsz: „Mikor látlak?” Én csak annyit tudok kinyögni, miközben már a könnyeimmel küzdök: „Vigyázz magadra”
Ahogy távolodom tőled, csak azon jár az eszem, vajon látlak-e még. Mire a sarokra érek, tisztán látok:
Elengedtél… 

A mindenem

Többé nem engedem el a kezed


Megannyi nélküled eltöltött magányos éjszaka, megannyi kiabálás, átkozódás, ki nem mondott sérelmek után ma újra a karjaidban tartottál. Ma újra úgy öleltél mintha egy percre sem váltunk volna el.
Rá kellett jönnöm, nem megy nélküled, nem úgy süt a nap, nem igazi a mosoly, nincs szivárvány az eső után, csak a tomboló vihar. Így hát kútba dobtam az elveimet és csak átadtam magam annak, ami veled mindig is várt.
Annak a végtelen, és őszinte szerelemnek,
amit most már tudom, csak tőled kaphatok.
Rohantál ma is hozzám, újra, mint már annyiszor. Nem számított semmi, csak hogy velem legyél, hogy érezd én vagyok neked. Újra úgy bújtál, úgy csókoltál, mint régen, egy percre sem engedtél el.
Ma nem csak test a testtel talált újra egymásra, ma a lelkünk is táncot járt. Egy gyönyörű megkomponált szimfóniát játszott a szívünk.
Nem ígértél semmit, nem mondtál semmit, nem is kellett, mozdulataid beszédesebbek voltak mindennél. Én újra elvesztem a szemeidben, te pedig elvesztél bennem,
visszataláltunk egymáshoz,
bár talán soha nem is vesztettük el igazán, ami köztünk volt.
Sosem aludt ki a láng, az első perctől egymásra hangolódtunk újra, mint már annyiszor. Azt kívántam, ez a délután soha ne érjen véget, és hogy a hiányod soha többé ne kelljen érezzem, én pedig megígértem, most már mindig itt leszek.
Nem tudom mit hoz a jövő, nem tudom ez mire elég, de el kell végre hinnem, hogy te igenis csak engem akarsz. El kell engednem a félelmeim, ahogy végre meg kell tanulnom bízni benned.
Szinte már egy egész világ ellenünk van, de igenis vannak kapcsolatok, amelyek az égben köttetnek. Igenis van, ami megéri a számtalan esélyt is, mert történjen bármi, az utunk mindig egymáshoz vezet.
Garantáltan lesznek nehéz napjaink, garantáltan hosszú út áll még előttünk, de
mi mindig ott leszünk egymásnak és
én nem engedem el többé a kezed.
Csak néztelek, mosolyogtál, sokat. Már szinte kezdtem elfelejteni a kis gödröcskéket az arcodon, a szemed csillogását, hogy hogyan változik a színe ahogy először a zöldből kékbe, majd szinte színtelenbe megy át, miután mellettem megnyugszol. A kezed puha érintését, a szíved dobbanását, az apró sóhajokat, miközben mellkasodra hajtom a fejem.
Az idő lelassult, megszűnt a külvilág,
és én újra boldog voltam.
Sosem csengett még szebben, amit akkor mondtál, sosem árasztott el még ennyire a nyugalom, mert tőled hallottam újra: „szeretlek” 

© Copyright 2025 Ányecs Világa. Minden jog Fentartva